כשהטרוריסט שבראש עושה טרור גם בבית
מי שמכיר קצת אנשים עם או סי די, או מתמודד בעצמו עם ההפרעה, יודע שאו סי די היא כמו מפלצת קטנה, טרוריסטית, מפלצת שנוברת וחופרת בראש ולא מרפה.
שאלות, מחשבות וחרדות שאינן עוזבות במשך שעות, ימים ואף חודשים, הגורמות לסבל רב, אי שקט, חרדה וכאב בקרב מי שחווה תסמינים של או סי די.
הטרוריסטית הזו נמצאת אמנם בראש, אך עלולה לחבל בכל תחומי החיים. על מנת להפיג מעט את המצוקה שנגרמת כתוצאה מהטרדנות הרבה, אנשים עם או סי די מבצעים טקסים (או פעולות כפייתיות) מסוימות.
אבל גם אחרי ביצוע הטקס הקשור באובססיה ממשיכה הטרוריסטית הקטנה להקשות – אולי לא עשיתי את זה טוב, אולי צריך לעשות את זה שוב.
כך נשאר הסובל מההפרעה בתחושה קשה של חרדה וחוסר אונים, וככל שהוא עושה יותר טקסים או נמנע מדברים כך עוצמת המחשבות הטורדניות והדחף לעשות טקסים עולים.
הוריה של איילה פנו לטיפול בשל קושי שהיא חווה עם מסגרות לימודיות, ונשירתה מבית הספר בכיתה י, על אף שהיא נבונה ובעלת יכולת לימודית גבוהה.
סיבת הפסקת הלימודים היא שאיילה מציבה לעצמה סטנדרטים גבוהים עד כדי כך שיכולת התפקוד שלה נפגעת מהם: אם יש כתם או מחיקה בדף היא תולשת אותו ומתחילה לרשום מההתחלה בכתב יד מוקפד ועם כותרות מושקעות, כשהיא לומדת למבחן היא אינה מרוצה עד שהיא יודעת את כל החומר על בוריו ובעל פה וכן הלאה.
בשל הדרישות הגבוהות שלה מעצמה איילה "איבדה" פעמים רבות את המורה ולא הצליחה להשלים את החומר, נשארה ערה ימים שלמים כדי להספיק ללמוד ועוד.
הוריה ומוריה המודאגים ערכו עמה שיחות רבות בנושא, אך היא סירבה להגמיש את הסטנדרטים. בסופו של דבר, משלא הצליחה לעמוד בדרישות הקפדניות שהציבה לעצמה, אך גם לא הסכימה לשנות אותם, איילה סירבה להמשיך ללכת ללימודים ו"בילתה" את רוב הימים מסוגרת בחדרה, צופה בטלוויזיה או במחשב.
הוריו של דניאל, ילד בן 6, פנו לטיפול בשל פחדים חוזרים שלו כי הם יפגעו או ימותו, כל פרידה, קצרה ככל שתהיה, היא מקור לחרדות וסבל מצד דניאל: הוא מנסה לעכב את הוריו שלא ילכו בבוקר לעבודה, מחכה ליד החלון בערב עד שהם חוזרים, מתקשר פעמים רבות להוריו באמצע היום כדי לוודא שהם בסדר ועוד.
מצב הרוח של דניאל ירוד מזה מספר חודשים: הוא מסוגר, נוטה לרגזנות ולבכי. כשהוריו שאלו אותו בנושא התברר להם כי דניאל מוטרד במשך שעות מדי יום ממחשבות ותמונות שלהם נפגעים בדרכים שונות ומשונות.
כשמדובר ב- ילדים או מתבגרים עם או סי די, הם עלולים להפוך לטרוריסטים בשליחות האו סי די שלהם.
משפחות לילדים ולמתבגרים עם או סי די מתקשות להתמודד עם המחבלים שצומחים להם בבית.
משפחות שאינן מבינות לחלוטין את מנגנון ההפרעה, או אינן מודעות לכך שהקשיים של הילד נובעים מהפרעה כפייתית טורדנית עלולות לייצר קרקע פורייה עבור הטרוריסט שבראש לפרוץ ולהשתית טרור בבית ומחוצה לו.
הורים רבים מנסים להקל על ילדיהם בשל הזדהות עמוקה עם הכאב והמצוקה שהילד חווה, או מתוך מחשבה שהם עוזרים לו להתמודד ולתפקד אולם בכך למעשה משמרים את ההפרעה ואף עלולים לגרום להחמרה שלה.
המונח "התנהגויות משפחתיות מותאמות" מתאר התנהגויות שבני משפחה נוקטים בהם על מנת להתאים את עצמם או את הסביבה לדרישות הילד או המתבגר עם ההפרעה הכפייתית טורדנית.
דוגמאות להתנהגויות אלו:
- השתתפות בטקסים – לקיחת חלק בטקסים והימנעויות של הילד, לדוגמא: רכיסת נעליים עבור מי שמסוגל לעשות זאת בכוחות עצמו, חזרה על משפטים ואמירות מסוימים כיוון שהילד רוצה (למשל שאוהבים אותו, שההורים מרגישים בסדר ועוד).
- סיוע בהימנעות – מתן לגיטימציה לילד להימנע מאירועים והתנהגויות המעוררות אצלו חרדה. למשל תקשורת עם גורמים חיצוניים במקומו או מתן אפשרות לא ללכת לבית הספר.
- סיוע להתנהגות – התנהגויות התומכות בהתנהגות טורדנית כפייתית של הילד, למשל הימנעות מטיגון משום שהילד אוסר על הוריו לעשות זאת, או קניית סבון ותכשירי היגיינה שונים בכמויות גדולות על מנת לאפשר לו לשטוף ידיים באופן כפיית.
- עריכת שינויים בשגרת חיי המשפחה – שינוי התנהגויות של בני המשפחה על פי צרכי הילד. למשל – הימנעות מלבישת צבע מסוים שהילד אוסר, שינוי שעות המקלחת של ההורים כדי שלילד יהיה יותר זמן להתארגן. הכנת ארוחות מיוחדות לילד כיוון שאינו מוכן לאכול מאכלים אחרים ששאר בני המשפחה אוכלים.
- נטילת אחריות יתר – לדוגמא: ביצוע פעולות עבור הילד על אף שהוא מסוגל לבצע אותן בכוחות עצמו. למשל טלפונים, הכנת כריך, הכנסת בגדים לסל הכביסה וכדומה.
קשה מאוד לטפל ולהתמודד עם OCD במסגרת משפחתית בלבד ללא תמיכה חיצונית מאיש מקצוע , בטיפול יינתן מענה הן לילד עצמו והן למערכת המשפחתית.
במקרים רבים ייערך טיפול במקביל הן למשפחה והן לילד על מנת להתמודד בצורה מקיפה עם הטרור שמשתיתה ההפרעה בבית.
בחלק של הטיפול הנוגע להורים הם למדים כיצד להימנע מהתנהגויות משפחתיות מותאמות ולעודד את הילד להתמודד מול קשייו ולחזור לתפקוד תקין.
חשוב לזכור שהתנהגותו של הילד נובעת מהמצוקה הרבה שהוא חווה, אולם הדרך להקל על מצוקה זו היא בעזרה בהתמודדות עם המצוקה ולא בהימנעות ממנה.
כשהילד עצמו אינו מעוניין להגיע לטיפול, ניתן לבצע עבודה משפחתית עם ההורים כדי להביא אותו למקום בו הוא מוכן ומסכים להגיע לטיפול.