טקסים ב- BDD
בדומה לאנשים המתמודדים עם OCD, אנשים עם הפרעת גוף דיסמורפית (BDD) מבצעים אף הם התנהגויות כפייתיות והימנעויות רבות על מנת להתמודד עם המצוקה המתעוררת אצלם או למנוע אותה מראש.
בעוד שב-OCD הטריגרים למצוקה יכולים להיות רבים, ב-BDD הכפייתיות וההימנעות קשורים למראה החיצוני בלבד (אלא אם האדם סובל גם מ-OCD).
לפי ווילהלם וניזיירוגלו (2002), כ-90% מהסובלים מהפרעת גוף דיסמורפית מבצעים התנהגויות חוזרות שמטרתן לבדוק, לשפר או להחביא את הפגם לכאורה.
במאמר זה נביא דוגמאות להתנהגויות המופיעות אצל הסובלים מ-BDD שנמצאו במחקר של פיליפ ודיאז (1997) שכלל 188 אנשים עם BDD, מחקר של פרוגי (1997) שכלל 58 איש ומחקר של למברו (2006) שכלל 50 איש .
קיום התנהגויות אלו או דומות באופן אינטנסיבי יכול להעלות חשד ל-BDD, אולם יש צורך להביא בחשבון מרכיבים נוספים כמו הזמן המוקדשת לנושא, המצוקה הנגרמת לאדם והפגיעה התפקודית. חשוב לזכור שלא כל אדם שרוצה לעשות ניתוח פלסטי או דיאטה סובל מ-BDD.
במידה והסימפטומים שיתוארו לעיל מעלים חשד כי אתם או אדם שאתם מכירים סובלים מ-BDD, יש לפנות ל – אבחון אצל איש מקצוע הבקיא בתחום OCD לרבות BDD.
כמו כן, חלק מהסובלים מההפרעה מסתירים את הטקסים, או עוסקים בעיקר בהימנעויות או טקסים מחשביים שאינם ניכרים כלפי חוץ.
במידה ויש סיבה לחשוד בקיום BDD ללא סימפטומים חיצוניים ניכרים לעין, שוב – יש לפנות לאיש מקצוע העוסק בתחום.
בדיקות :
מטרת הבדיקות היא לוודא איך האדם נראה, איך הוא נראה ביחס לאחרים, מה אחרים חושבים על המראה החיצוני שלו והאם הפגם השתנה (לרוב לרעה).
דוגמאות לבדיקות:
- מראות. העיסוק במראה חורג מהסתכלות "רגילה" בראי, פעמים רבות האדם מפתח סט כללים שלם לגבי מראות, ויודע להסביר בדיוק איזו מראה או תאורה הן טובות ואיזה רעות, ההסתכלות בראי יכולה להיות ממושכת מאוד או תוך בחינה של האיבר שהאדם מוטרד ממראהו מזויות שונות. בנוסף למראות, אנשים עם BDD מסתכלים לעיתים במשטחים שונים שאינם משקפים את הבבואה בצורה טובה, דבר שמחזק את דעתם כי יש פגם במראה שלהם.
- מבטים. האדם מסתכל לעיתים קרובות על חלקים שונים בגופו ובוחן איך הם נראים במצבים שונים (למשל איך הבטן נראית בעמידה ובישיבה).
- השוואות לאחרים. האדם בוחן אנשים אחרים ומשווה את החלקים שאינו מרוצה מהם לחלקים מקבילים אצלם. כשהוא רואה אדם שנופל ממנו לדעתו הוא מרגיש הקלה רגעית, וכשהוא חושב שאותו איבר יפה יותר אצל אדם אחר רמת המצוקה שלו עולה.
הסוואות :
האדם מנסה להסתיר, לתקן או לטשטש את הפגם כמיטב יכולתו. שימוש מופרז באיפור או קרמים שונים, בגדים שמכסים חלק או חלקים בגוף שאינו מרוצה מהם, שימוש בשיער לכיסוי הפנים, שיזוף או הימנעות משיזוף הן דוגמאות להתנהגויות שנועדו להסוות את הפגם.
חלק מהסובלים מ-BDD, המוטרדים ממראה העור שלהם, יכולים לחטט בעור זמן ממושך על מנת להסיר פגמים שונים, וממשיכים בכך למרות שהדבר גורם לעיתים לצלקות או פגמים אחרים בעור.
ניתוחים פלסטיים או פרוצדורות אחרות :
האדם מנסה לשנות את מראה האיבר שאינו מרוצה ממנו על ידי ניתוח פלסטי או פרוצדורות קוסמטיות או כירורגיות אחרות כמו פילינג רפואי, מיטת שיזוף, איפור קבוע או שאיבת שומן.
פעמים רבות האדם אינו מרוצה מהפרוצדורה ומבצע פרוצדורה נוספת לתיקון הקודמת.
לחילופין, אם הוא מרוצה ממראה האיבר, תוך זמן קצר הטרדה תעבור לאיבר אחר.
התעמלות מופרזת :
התעמלות באופן אינטנסיבי שמטרתה לשנות את מבנה הגוף באופן קיצוני.
טקס זה נפוץ ככל הנראה במיוחד אצל גברים עם דיסמורפיה של השרירים, תת סוג של BDD שהלוקים בו עוסקים במראה שריריהם.
תזונה :
בדומה להפרעות אכילה, חלק מהאנשים עם BDD סבורים שאיברים מסוימים בגופם שמנים מדי, למשל ירכייים, בטן או לחיים. כתוצאה, הם יגבילו את תזונתם ולעיתים ישלבו גם התעמלות אינטנסיבית וממוקדת כדי שלנות את מראה האיבר.
שאלות אישור :
האדם שואל אחרים באופן חוזר לגבי פרטים שונים בהופעתו החיצונית, כשמטרתו היא לקבל הרגעה ואישור שמצבו אינו נורא כפי שהוא חושב.
למרבה הצער, כששהאדם שואל שוב ושוב, לעיתים הוא משכנע אחרים שאכן יש בעיה, או מוצא מישהו שמסכים איתו, דבר שמחזק את מחשבתו שיש בו פגם.
גם כשהוא מקבל אישור שהכל בסדר, האישור מחזיק מעמד זמן קצר בלבד, ואחריו הוא חוזר לחשוב או לחשוש שהופעתו החיצונית מעוותת.
הימנעות :
האדם נמנע ממצבים בהם הפגם לכאורה במראהו יכול לבלוט לדעתו, למשל הליכה לים או בריכה או השתתפות באירועים שיש בהם אור חזק.
האדם יכול להימנע גם מתנוחות או בגדים מסוימים בהם הוא נראה רע לדעתו.
הימנעות אינה מוגבלת רק לשהות ליד אחרים, והאדם יכול להימנע מדברים שונים שגורמים לו להרגיש רע גם כשאיש אחר אינו מעורב, למשל הימנעות ממראות, הימנעות מצורות ישיבה מסוימות ובגדים מסוימים גם כשהוא לבד.
ביבליוגרפיה:
Lambrou ,C. ( 2006 ). The Role of Aesthetic Sensitivity in Body Dysmorphic Disorder ,
London : Institute of Psychiatry, University of London .
Perugi ,G , Akiskal , H. S. , Giannotti , D. et al. ( 1997 ). Gender – related differences in body
dysmorphic disorder (dysmorphophobia). Journal of Nervous & Mental Disease vol 185 (9).
Phillips , K. A. & Diaz , S. F. (1997). Gender differences in body dysmorphic disorder. Journal
of Nervous & Mental Disease vol 185( 9 ).
Veale, D & Neziroglu, F. (2010). Body dysmorphic disorder, a treatment manual. Wiley Blackwell
Wilhelm, S. & Neziroglu, F. ( 2002 ). Cognitive theory of body dysmorphic disorder . In R. Frost & G. Steketee (eds.), Cognitive Approaches to Obsessions and Compulsions: Theory, Assessment, and Treatment . ( 203 – 214 ). Amsterdam : Pergamon/Elsevier Science