חיטוט כפייתי בעור
אנשים רבים מחטטים מדי פעם בעורם על מנת להיפטר מפצעון או לקלף גלד.
חיטוט כפייתי בעור (SP – Skin Picking או דרמטילומניה) נבדל מחיטוט מעין זה בתדירות החיטוט, האינטנסיביות, משך הזמן והנזק שהוא גורם.
לרוב מוקד החיטוט בחיטוט כפייתי בעור הוא עור הפנים או הקרקפת, אך הוא יכול להתבצע בכל מקום אחר בגוף.
החיטוט מתחיל בנקודה שונה בעור כמו נמש או נקודת חן, בפגם בעור כמו אקנה, פצע או גלד, או בפגם דמיוני שאיש לא רואה פרט לאדם הסובל מההפרעה.
החיטוט יוצר פגמים או פצעים בעור או מחמיר פגמים קיימים, דבר שמגביר את הדחף לחטט.
חלק מהסובלים מחיטוט כפייתי בעור משתמשים בשיניים או באמצעי עזר שונים כמו פינצטה או סיכה על מנת להגביר את יעילות החיטוט.
טיפול בתסמונת החיטוט הכפייתי בעור נדרש טיפול איכותי ומקצועי ממיטב אנשי המקצוע
השכיחות של חיטוט כפייתי בעור לא ידועה – מודעות נמוכה להפרעה בציבור והבושה של הסובלים ממנה מובילים לשיעור נמוך של פנייה לטיפול.
לרוב רופאי עור ולא מומחים לבריאות הנפש נתקלים באנשים הסובלים מחיטוט כפייתי בעור, ורבים מציעים פתרון תרופתי לנזקים שהחיטוט גרם, ולא מפנים לטיפול בבעיה עצמה.
מחקרים מעטים שנערכו על אוכלוסיות שונות כגון סטודנטים מצאו ששכיחות חיטוט בעור נעה בין 1%-5% מהאוכלוסיה, אולם יש צורך במחקרים נוספים באוכלוסיות שונות על מנת לברר השכיחות באופן מדויק.
לעיתים דחף חזק, מתח או גירוד מקדימים את פעולת החיטוט, והחיטוט משחרר את האדם מתחושות לא נעימות אלו.
בכל מקרה, כשהחיטוט הסתיים באופן "מוצלח", בהוצאת הדבר שהטריד – למשל פצעון או גלד, האדם חווה תחושת הקלה והנאה, שרבים מהמחטטים מתארים כמעין פרס על חיטוט מוצלח.
ה"פרס" והשחרור מתחושות לא נעימות גורמים לכך שהאדם יבצע את פעולת החיטוט לעיתים קרובות למרות הנזקים שהוא עלול לגרום לעור, ויתקשה להפסיק זאת בכוחות עצמו.
חיטוט בעור יכול להתחיל באופן מודע או לא מודע, כשהוא מתחיל באופן מודע – האדם ניכנע לדחף לחטט, בין אם מקושי להתמודד עם הדחף ובין אם מציפיה לגמול המיוחל.
פעמים רבות חיטוט מודע מגיע במצבי לחץ או דיכאון, כשהאדם מרגיש שהוא מתמודד עם מספיק דברים ולא רוצה להתמודד גם מול הדחף, או שהוא מרגיש שמגיע לו לקבל את ההרגעה וההסחה מהמציאות שהחיטוט מספק ואת הפרס שמגיע בסיומו.
כשמדובר בחיטוט לא מודע, האדם מתחיל את החיטוט בהיסח הדעת, כשהוא שקוע בפעילות אחרת או במחשבות, למשל תוך כדי נהיגה או לימוד.
כשהאדם שם לב שהוא מחטט, פעולת החיטוט כבר בוצעה בחלקה, למשל חלק מהגלד הוסר, והקושי להפסיק יהיה גדול מאוד כיוון שהאזור מגורה ומשדר תחושות חזקות שהאדם יודע שיסתיימו כאשר יסיים את החיטוט באופן מוצלח מבחינתו.
החיטוט יכול להיות קשור גם לפרפקציוניזם בנוגע להופעה החיצונית, במיוחד אם האדם סובל גם מ- BDD (הפרעה המאופיינת בעיסוק יתר בפגם או פגמים קטנים או לא קיימים במראה האדם).
אנשים אלו יכולים לבלות שעות ארוכות מול הראי בבדיקת ההופעה החיצונית וחיפוש פגמים על מנת לתקן אותם, כך שהופעתם תהיה "מושלמת".
לעיתים קרובות בדיקה זו תעשה בתאורה מיוחדת, בקרבה גדולה לראי או בראי מגדיל, כך שפגמים קטנים שאנשים אחרים לא היו רואים יתגלו. באופן פרדוקסלי החיטוט גורם לרוב לפגיעה, לפחות זמנית, בהופעה החיצונית.
אנשים הסובלים מחיטוט כפייתי בעור ישתמשו פעמים רבות באמצעים שונים על מנת להסוות פגמים בעור שנוצרו כתוצאה מהחיטוט במידה והוא מתבצע במקומות גלויים לעין.
האמצעים הם לרוב איפור מוקפד או בגדים המכסים את הגוף.
חלק מהם לא יופיעו בציבור או אפילו ליד אנשים קרובים בלי אמצעי הסוואה אלו, כך שכל מפגש עם אנשים, אפילו הליכה למכולת או טיול עם הכלב, לא יוכלו להתרחש באופן ספונטאני אלא יחייבו היערכות. במקרים קיצוניים הסובלים מההפרעה ישתדלו להימנע מחברה ככל יכולתם, עד בידוד מוחלט.
נשים הסובלות מההפרעה מדווחות לעיתים כי כשהן נמצאות במערכת יחסים הן אינן מוכנות שבן זוגן יראה אותן ללא איפור, כך שהן קמות לפניו על מנת להתאפר. לרוב כשהקשר מתקדם הן מוכנות להופיע בפני בן הזוג ללא איפור, אך פעמים אחרות הסוואה זו נמשכת זמן רב או לכל אורך הקשר.
דפוס זה עלול לגרום למתח במערכת היחסים – בין אם מכיוון האישה החיה בחשש מחשיפת מראה החיצוני ללא הסוואה, או מכיוון בן הזוג שעלול להיפגע מכך שבת הזוג לא סומכת עליו או להיות מוטרד מפרק הזמן שהיא מקדישה למראה החיצוני, לחשוב שהיא שטחית או פשוט להתרגז מכך שהוא נאלץ לחכות לה זמן רב.
חיטוט בעור והפרעות נוספות
קיים קשר חזק בין חיטוט כפייתי בעור לבין הפרעות אחרות מהספקטרום האובססיבי קומפולסיבי – 23% מהסובלים מ-OCD ו-27% מהסובלים מ-BDD סובלים גם מחיטוט כפייתי בעור.
קשר זה מוביל לכך שרבים מהחוקרים והמטפלים רואים בחיטוט כפייתי בעור חלק מהספקטרום האובססיבי קומפולסיבי – כלומר, התנהגות כפייתית שאינה מלווה בהכרח במחשבות טורדניות.
כמו כן, רבים מהאנשים עם SP סובלים מדיכאון או חרדות, ממצא שמעלה השערה אחרת, לפיה חיטוט בעור הוא דרך של הסובלים מההפרעה לווסת רגשות לא נעימים כיוון שאינם מכירים דרך מועילה יותר להתמודד עמם.
ביבליוגרפיה:
Phillips, K. A.; Taub, S. L (1995) Skin picking as a symptom of body dysmorphic disorder. Psychopharmacology Bulletin, Vol 31(2)
Keuthen N.J, Deckersbach, T ,Wilhelm, S, Hale,E, Fraim,C, Baer. L, O'sullivan,R.L, Jenike (2000). M.A. Repetitive Skin-Picking in a Student Population and Comparison With a Sample of Self-Injurious Skin-Pickers. Psychosomatics vol41(3)